Fotosel Nedir ?

Fotosel Nedir

Fotosel (Photoelectiric)

Bünyemizde bulundurduğumuz Xecro,Schneider,Sky-E, Lanbao, Fotek,Autonics,Omal,Carlo Gavazzi’nin fotosel ürünlerine burdan ulaşabilir inceleyip dilerseniz iletişim hatlarından bize ulaşarak sipariş verebilirsiniz.

Satışını yapmakta olduğumuz Encoder , Kaplin, Solid State Relay (SSR) , SSR Soğutucular Gibi diğer ürünleri incelemek için lütfen buraya tıklayınız.

Fotosel(Photoelectiric) bizim dilimizdeki adıyla fotoselin temel görevi üzerine ışığın şiddetiyine bağlı olarak voltaj üreten ışık
dedektörleridir.

Fotosel temas olmadan bir cismi ışığın yardımıyla algılar,elektronik olarak değerlendirir ve bunların hepsini değerlendirerek sinyale dönüştürür.

Fotoseller kızılötesi ışınlar yayarlar bu yayılımı gerçekleşen ışınlar fotoselin kapsadığı alana bir cisim girdiğinde bu cisme çarparak fotosele geri döner. Bunun sayesinde fotosel kapsama alanında bir cisim olduğunu algılar.
Fotosellerin kızıl ötesi ışığın kullanılmasının sebebi , dış kaynaktan gelebilecek tehlikelere karşı olabildiğince direnç gösterebilmektir kızıl ötesi ultraviyole ışık kullanımıyla sen

Kısaca fotosel fotoelektrik etki kullanarak algıladığı ışını elektirik sinyaline dönüştüren bir cihazdır.

Fotoselin bir cismi algılamak için gerek duyduğu ışık, 1mm ile 10nm arasındaki elektromanyetik ışıma aralığındaki dalgalardan oluşur

Fotoselin temel kullanım alanlarından bahsedecek olursak;

  • Otamatik açılır kapanır kapılar
  • Otamatik olarak çalışma işlevini gerçekleştiren gece ışıklarında
  • Hırsız alarm sistemlerinde
  • Musluk bataryalarında
  • Güneş enerji sistemlerine
    Kadar birçok alanda kullanılmaktadır fotosel.

Fotoseller kendi alanlarında gruplara ayrılırlar.

  1. Karşılıklı Fotoseller:

Karşılıklı tip fotosellerde alıcı ve verici olmak üzere iki alan mevcuttur vericiden çıkan sinyal alıcıya aktarılır. Eğer bu sinyalin alıcıya ulaşmasını engelleyen herhangi bir cisim varsa fotosel bu durumu anlayarak bir çıkış üretmeye çalışır.
bu tip fotosellerin algılaması şeffaf cisimlerde emin olmasada , mat cisimlerde emin bir şekilde algılama yapar.

2. Cisimden Yansımalı Fotoseller:

Bu Tip Fotosellerde algılama mesafesi belirli bir noktadır. Bu algılama mesafesi içerisine bir cisim girdiği anda, fotoselden çıkan ışık cisme çarparak tekrar ve algılama mesafesinde bir cisim olduğunu belirlemiş olacaktır.

Karşılıklı ve reflektörlü fotosellere oranla maksimum algılama alanı daha kısadır.

3. Reflektörlü Fotosel

Reflektörlü fotosellerde , fotoselin karşısına bir reflektör yerleştirilir ve fotoselden yayılan ışık karşısına koyulan reflektöre çarpıp geri yansır. fotosel ile reflektör arasına bir cisim girmesi durumunda, ışığın yansıması kesintiye uğrayacagından ötürü fotosel çıkış verir ve cisim algılanır verici ve alıcı tek bir noktada toplanmıştır.

Bu fotosel türü şeffaf cisimlerde emin olmayan algılamaya, mat cisimlerde ise emin algılamaya sahiptir.

Fotoseller şekillerine göre de gruplara ayrılılrlar

  • Çatal Fotoseller

    Çatal Tip Fotosel

Çatal fotoseller süreç kontrolü amacıyla varlık algılamasının yanı sıra nesne sayımı,önceden tanımlanmış dolum seviyelerinin tespiti,önceden tanımlanmış nesne yükseskliklerinin kaydedilmesi deliklerin ve girintilerin algılanması işlevlerine sahiptir.

 

  • Lazer Fotoseller

           

50x50 Fotosel 1

Lazer fotoseller yukarıda da bahsetmiş olduğumuz lazer ötesi ışınları yayarak cisimlerin algılanmasını sağlar.

  • Prizmatik Fotoseller

          Prizmatik Fotosel

Prizmatik fotosellerde temel olarak prizmatik bir görüntüye sahiptir ve diğer fotoseller ile aynı görevi gerçekleştirir.

 

  • Silindirik Fotoseller

        Silindirik Fotosel

 

Silindirik fotoseller genel olarak Silindirik bir yapıya sahiptir ve bünyemizde bulunan her markanın silindirik fotoselleri mevcuttur.

 

  • Arka Fon Bastırmalı Fotoseller

        Arka Fon Bastırmalı Fotosel

Arka fon bastırmalı fotosellerin temel amacı objelerden geri yansıyan ışığı değerlenidrmektir bünyesinde bulınan sensörler açı ölçümü prensibini benimsediği için algıladığı objenin rengi , biçimi ve yüzeyin özelliklerinden tarama mesafesinin genişliğini nerdeyse hiç etkilemez algılanmaya çalışan koyu renkteki objeler bile açık renkte bir arka plan önünde güvenle algılanır.

Fotosel ve sensörün arasındaki temel fark ise sensörlerin fiziksel hareketi algılaması fotosellerin ise ışığa göre hareket etmesidir.