Sensör Nedir

Sensör Nedir

Sensör

Bünyemizde bulundurduğumuz Xecro,Schneider,Sky-E, Lanbao, Fotek,Autonics,Omal,Carlo Gavazzi’nin Sensör ürünlerine burdan ulaşabilir inceleyip dilerseniz iletişim hatlarından bize ulaşarak sipariş verebilirsiniz.

Satışını yapmakta olduğumuz Encoder , Kaplin, Solid State Relay (SSR) , SSR Soğutucular Gibi diğer ürünleri incelemek için lütfen buraya tıklayınız.

Kısaca anlatmak gerekir ise; sensör amacı ortamındaki olayları veya değişiklikleri tespit etmek ve bilgileri diğer elektronik cihazlara genellikle bir bilgisayar işlemcisine göndermek olan bir cihaz, modül, makine veya alt sistemdir. Sensör her zaman diğer elektronik cihazlarla kullanılır.

Sensörler çoğu insanın hiç farkında olmadığı sayısız uygulamanın yanı sıra dokunmaya duyarlı asansör düğmeleri (dokunsal sensör) ve tabanına dokunulduğunda kararan veya parlaklaşan lambalar gibi gündelik nesnelerde kullanılır. Mikro makine ve kullanımı kolay mikrodenetleyici platformlardaki gelişmelerle sensörlerin kullanımı geleneksel sıcaklık, basınç veya debi ölçümü alanlarının  örneğin MARG sensörleri gibi ötesine geçti. Ayrıca potansiyometre ve kuvvet algılama direnci gibi analog sensörler hala yaygın olarak kullanılır. Uygulamalar arasında imalat, makine, uçaklar ve havacılık, arabalar, tıp, robotik ve günlük yaşamımızdaki teknolojik araçlar vardır. Malzemelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini ölçen çok çeşitli başka sensörler de vardır. Birkaç örnek arasında kırılma indisi ölçen optik sensörler, sıvı viskozite ölçümü için titreşim sensörleri ve sıvıların pH’ını izlemek için elektro-kimyasal sensör bulunur. Bir sensörün hassasiyeti ölçülen girdi miktarı değiştiğinde sensör çıktısının ne kadar değiştiğini gösterir. Örneğin bir termometredeki cıva, sıcaklık 1 °C değiştiğinde 1 cm hareket ederse duyarlılık 1 cm/°C’dir (doğrusal bir karakteristiğin varsayıldığı temelde dy/dx eğimdir). Bazı sensörler de ölçtüğü şeyi etkileyebilir; örneğin sıcak bir sıvı kabına yerleştirilen bir oda sıcaklığı termometresi sıvı termometreyi ısıtırken sıvıyı soğutur. Sensörler genellikle ölçülen şey üzerinde küçük bir etkiye sahip olacak şekilde tasarlanır; sensörün küçültülmesi bunu genellikle iyileştirir ve başka yararlar sağlar.Teknolojik ilerleme MEMS teknolojisini kullanan mikrosensörler olarak mikroskobik ölçekte daha fazla sensörün üretilmesine neden oldu. Çoğu durumda bir mikro sensör makroskobik yaklaşımlarla karşılaştırıldığında çok daha hızlı ve kısa ölçüm süresine ve daha yüksek hassasiyete ulaşır.[2][3] Günümüz dünyasında hızlı, uygun fiyatlı ve güvenilir bilgiye yönelik artan talep nedeniyle, tek kullanımlık sensörler – kısa vadeli izleme veya tek seferlik ölçümler için düşük maliyetli ve kullanımı kolay cihazlar – son zamanlarda artan bir önem kazanmıştır. Bu sensör sınıfını kullanarak, kritik analitik bilgiler, yeniden kalibrasyona gerek kalmadan ve kontaminasyon konusunda endişelenmeden, herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda herkes tarafından elde edilebilir.

İnsanların çevrelerinde olup bitenleri duyu organlarıyla algılamasına benzer biçimde, makineler de sıcaklık, basınç, hız ve benzeri değerleri algılayıcıları vasıtasıyla algılarlar. Örneğin, bir sıcaklık algılayıcısı değişen ortam sıcaklığına bağlı olarak bacakları arasında elektrik potansiyel farkı (gerilim) oluşturur. Bu bilgi bir mikrodenetleyiciye aktarıldığında kapalı çevrim bir sıcaklık kontrol ünitesi elde edilir.

Sensör Tipleri

  1. Analog Sensörler

Algıladıkları fiziksel büyüklüğe orantılı olarak değişen bir akım veya gerilim çıktısı verirler. Bu tipte sensörleri dijital çalışan kontrol kartlarımıza bağlayabilmek için analog-dijital çeviriciler (Analog Digital Converter – ADC) kullanılır.

Örneğin: LM35 birçok projede kullanılan ısı sensörüdür.

2. Dijital Sensörler

Genellikle I2C, SPI, OneWire vb bir haberleşme protokolü aracılığıyla bilgisayar (mikroişlemci) ile konuşurlar.

Bunun yanı sıra, çoğu analog sensör bir op-amp ile birlikte kullanılarak belirli bir seviye üzerinde lojik 1 (genellikle 5V veya 3.3V) çıkışı verecek şekilde kullanılabilir. Böylelikle analog çıkışlı sensörler, Raspberry Pi gibi ADC’ye sahip olmayan kontrolcüler ile kullanılabilir.

Ayrıca sensörler aktif sensör ve pasif sensör olarak da ikiye ayrılırlar. Aktif sensörler, kendi sinyallerini ürettikten sonra bu sinyalin ortamdaki değişimini kontrol ederek algılama işlemini gerçekleştirirler.

Ultrasonik ve kızılötesi sensörler bu gruba dahildir. Pasif sensörler ise ortamdan aldıkları sinyalleri kontrol ederek algılama işlemini gerçekleştirirler.

LDR (ışığa duyarlı direnç), NTC/PTC (ısıya duyarlı dirençler), fototransistör (ışığa duyarlı transistör) bu gruba örnek olarak gösterilebilirler.

 

Sensör Çeşitleri

  • Endüktif Sensörler

    E2B M12KSx M1 x

Kendisine yaklaşan metal cisimlerin varlığını algılar. Endüktif sensörler algılama alanı içersinde bir manyetik alan oluşturur. Algılama alanı içine giren herhangi bir metal cisim bu manyetik alanı etkiler. Bu etkilenme sensörün elektronik devrelerinde kayıt edilir ve sensörün çıkış sinyali değişim gösterir. Endüktif sensör algılama alanı içine giren giren herhangi bir metalin varlığı tespit etmiş olur.

Bu çıkış sinyali ile herhangi bir sistemin kontrol merkezine bilgi iletilmiş olur. Daha açık ifade ile; metal bir makina aksamının hareket ederek sensöre yaklaşması, yaklaşan makineyi endüktif sensörün algılayıp, sinyalinin değişimi, değişen çıkış sinyalinin PLC kontrol ünitesi tarafından fark edilmesi ve metal makina aksamını hareket ettiren elektrik motoruna dur komutunun verilmesi buna en iyi örneklerdendir.

Endüktif Sensörün Kullanım Alanları;

 

Kullanım alanları, CNC kontrollü takım tezgâhları, robotik uygulamalar, enjeksiyon ve ekstrüzyon makinaları, ambalaj makinaları, hidrolik presler, otomat tezgâhları, sac kesme makinaları endüktif sensörlerin başlıca uygulama alanlarıdır. Switch ve limit switchlerin yerine endüktif sensörler de kullanılırlar. Uygun koşullarda ve doğru uygulamayla kullanıldığı takdirde, endüktif sensörlerin kontakları elektronik olduğu için kısa devre, yüksek voltaj ve darbeye maruz kalmadıkça sonsuzdur.

Endüktif Sensör Çıkış Tipleri;

NPN çıkış: Manyetik alana giren metal cismi algıladığında çıkış ucundan Negatif (-) sinyal çıkışı veren sensördür.
PNP çıkış: Manyetik alana giren metal cismi algıladığında çıkış ucundan Pozitif (+) sinyal çıkışı veren sensördür.
NC çıkış: (Normally Close) Sürekli PNP veya NPN çıkış veren herhangi bir cisim gördüğünde ise çıkışı “0” volta düşen çıkış türüdür.
NO çıkış: (Normally Open) Çıkış voltajı sürekli “0” voltta olan, herhangi bir cisim gördüğünde ise çıkışı 24 volt olan (besleme voltajını 24volt baz alıyorum) çıkış türüdür.

  • Kare Tip Endüktif

           

Fotek PS 05N

 

  • Silindirik Tip Endüktif

          

E2B M12KS04 WP C1

 

Kapasitif Sensörler

1. rs pro capacitive sensor

Bilindiği gibi piyasada çok sayıda ve çeşitte sensör grubu bulunmaktadır. İletken ve iletken olmayan malzemelerin konumunu belirleyen, malzeme ayrımı yapmayan, çevre şartlarından az etkilenen ve malzemelerin mesafesini anlamak için kullanılan endüstriyel sensörlere kapasitif sensör denmektedir. Kapasitif sensörler elektrik alanın değişimi sonucu etkilenen kapasitans değişimi sonucu algılama yaparlar. Kapasitif sensörler hemen hemen her cismin varlığını veya yokluğunu algılayabilir. Bu nedenle endüstriyel otomasyonda yaygınlaşmıştır.

Kapasitif Sensörlerin Kullanım Alanları;

Kapasitif sensör belirli uygulama alanlarında karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlardan bazıları pozisyon algılama, pozisyon ölçüm, kalınlık ölçümü, dinamik hareket, sıvı seviyesi algılama, dokunmatik algılama, hassas ölçüm, araç personel algılama ve nemli ortamlardır.

Endüstri alanlarında kapasitif sensör nemli alanlarda kullanılmaktadır. Bu yüzden endüstri dünyasında nem sensörü olarak da algılanmaktadır. Bu sensör nispeten %20 ve %80 arasında yüksek doğrusallık sunmaktadır. Nemi algılamak kapasitif sensörün bir işlevidir. Isı ve nem parametrelerini hassas olarak algıladığı için hava temizleme ekipmanlarının faaliyetine de katkıda bulunmaktadır.

Kapasitif sensör güvenilir düzeyde kalınlık, seviye ve basınç ölçmektedir. Bu seviye ölçümleri de malzemenin sürekli hazır bulundurulmasını sağlamaktadır.

Kapasitif Sensör Nasıl Çalışır

Kapasitif sensörün belirli bir çalışma prensibi vardır. Bu sensörler ölçüm yapabilme işlevlerini gerçekleştirmek amacıyla kapasitans özelliğini aktif eder.

Aralarında yalıtkan bulunan iki iletkene gerilim uygulanır. Bu durumda bu iletken tabakaların yüzeyinde ters yükler birikir. Böylece manyetik alan meydana gelir. İşte bu manyetik alana kapasitans denmektedir.

Bu bahsedilen alan içerisine giren ürünler manyetik konumu değiştirir. Bunun nedeni ise ürünlerin bulunduğu konumdur. Bu aşamada kapasitif sensör de algılama işlevini kullanır. Sonuç olarak ortaya çıkış sinyali çıkar.

Bahsedilen alan plakalar arası mesafeyle ters orantıdadır. Çünkü birbirine yakın ya da daha büyük olan ürünler daha büyük akıma neden olmaktadır. İşte kapasitif sensör ürünün büyüklüğüne veya malzeme türüne göre mesafe algılama seviyesini değiştirebilir.

Bu sensörlerin malzeme cinsine göre algılama seviyeleri vardır. Örneğin demir maddesini 1,0 cm de algılarken cam malzemesini 0,6 cm de algılamaktadır.

 

Kapasitif Sensörlerin Özellikleri Nelerdir?

Kapasitif sensörlerin özellikleri arasında yapısı, boyutları ve algılama mesafeleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

Kapasitif sensörlerin algılama mesafeleri bazı yapılara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak kapasitif sensörlerin algılama mesafeleri 8 ile 40 mm arasında değişmektedir.

Kapasitif sensörlerin yapısı silindirik ya da kübik denilen yapıda yer alabilmektedir. Kapasitif sensörlerin boyutları işte hangi yapıda üretildiklerine göre belirlenmektedir. Örneğin silindirik yapıda olan kapasitif sensörler M18, M30 ve M12 gibi boyutlarda var olmaktadır. Kübik yapıda üretilen kapasitif sensörler de birbirinden farklı boyutlarda üretilerek ihtiyaca uygun kullanılmaktadır.

Kapasitif Sensör Çeşitleri Nelerdir?

Bu sensörlerin çeşitleri boyutlarına, yapılarına ve algılama mesafelerine göre belirlenmektedir. Buna dair bilgileri zaten yukarıdaki başlıkta paylaştık.

Montaj yapılarına göre de kapasitif sensörlerin sınıflandırıldığını görmekteyiz. Bu sınıflandırmayı da gömülebilir montajlı, yarı çıkık montajlı ve çıkıntılı montajlı meydana getirmektedir.

Elektriksel bağlantı tarzına göre de bir sınıflandırma söz konusudur. Bu sınıflandırmada da kablolu, kablolu soketli ve sadece soketli yer almaktadır.

Örneğin soketli olan sensörlerin dişleri M12 ya da M8 olmaktadır. Elektriksel bağlantı sınıflandırmasında bağlantı şekilleri de önemlidir. 2 telli ya da 3 telli bağlantı şekilleri vardır.

Kapasitif sensörler çıkış işaretlerine göre de NPN çıkışlı, PNP çıkışlı ve hem NPN hem de PNP çıkışlı olarak çeşitlendirilmektedir.

Kapasitif sensörler çıkış fonksiyonuna göre de çeşitlere ayrılmaktadır. Bu grupta da NO yani normalde açık ve NC yani normalde kapalı türleri yer almaktadır.

 

Kapasitif Sensör Kullanım Alanları

Kapastif sensörler endüstride oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Başlıca uygulama alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

-Akış ölçümü

-Basınç ölçümü

-Boşluk ölçümü

-Kalınlık ölçümü

-Sıvı seviyelerinin ölçümü